 |
 |
Jaka to Melodia? quiz muzyczny
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
wiosna
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 159 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Taka Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Nie 21:27, 16 Gru 2007 Temat postu: |
 |
|
Kapustka z grochem? Palce lizać. Tylko później trzeba brać Espumisan, bo może wysadzić bok. A u mnie jeszcze barszcz czerwony z fasolą (ze śmietaną), może wysadzić drugi bok. Ja mam przegwizdane, bo generalnie nie jem ryb. Wyjątek śledź w oleju i ryba po grecku. A do ryby po grecku (do jarzyn) zaczęłam ostatnio dodawać pieczarki. Jest zdecydowanie lepszy smak, aha i dużo ziela angielskiego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
Karolcia ork
Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 1582
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 21:27, 16 Gru 2007 Temat postu: |
 |
|
czy karp po grecku to po prostu rybka z gotowanymi jarzynkami? z przewaga marchwi;>?? jak tak to moje ulubione danie:D
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Wto 20:38, 18 Gru 2007 Temat postu: |
 |
|
Danusia pisała o sałatce "Czerwone śledzie":
"przepis;
filety śledziowe, papryka świeża, papryka marynowana razem z octem /dla zaostrzenia smaku/ , ogórek kiszony, cebula /sporo/ , natka pietruszki, ostry keczup , koncentrat pomidorowy i mnóstwo ostrych przypraw i odrobina oliwy z oliwek.
Wszystko pokroić drobno /także śledzie/ i dokładnie wymieszać. Powstanie pyszna sałatka"
a mogłabyś Danusiu ten przepis podać dokładniej - chodzi mi o ilości poszczególnych składników
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Waga dnia Wto 20:39, 18 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
AniaF
Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Śro 23:40, 19 Gru 2007 Temat postu: |
 |
|
Geografko, dziękuje Ci za przepis na malibu!!! Właśnie przed chwilą zrobiłam. Wyszło przepyszne!!! Ach, palce lizać... Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie wypróbowali! Dzięki! :calus:
P.S. Z innych Waszych przepisów jeszcze nie korzystałam, ale na pewno przyjdzie i na nie czas
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Piter.1985
Dołączył: 19 Lis 2007
Posty: 133
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 1:37, 20 Gru 2007 Temat postu: |
 |
|
Przepis na karpia po grecku:
Potrzebujemy:
-karpia(najlepiej większego:) )
-2 cebule
-3-4 większe marchewki
-2 pietruszki
-1 seler
-1 por
-przecier pomidorowy
-3 stołowe łyżki oleju
-podstawowe przyprawy(sól,pieprz,papryka słodka)
Karpia kroimy w dzwonka,a następnie smażymy
Sos grecki przygotowujemy z ww.składników w następujący sposób:Warzywa scieramy na tarce w cienkie paseczki,dodajemy pokrojone cebulę(najlepiej na nieco większe kawałki).Wymieszane warzywa dusimy w rondelku,dodając nieco wody lub bulionu wołowego.W międzyczasie dodajemy także 3 łyżki oleju i tak dusimy,aż do momentu aż warzywa będę miękkie.Jak są już miękkie,to dodajemy koncentratu pomidorowego i na sam koniec resztę przypraw,wg.własnego uznania(jedni wolą bardziej ostre,drudzy mniej Ja akurat zaliczam się do tych pierwszych Następnie rybę układamy na półmisku i przykrywamy ją warzywami.Najlepiej robić to warstwami:parę kawałków ryby->sos->ryba->sos i tak aż wyczerpiemy limit ryb Jeśli zostanie nam miejsce na półmisku,to na sam wierzch dajemy resztę sosu greckiego,jeśli nie ma miejsca to sosik można zjeść bezpośrednio na ciepło z chlebem lub bułką Po całym tym ceremoniale,możemy delektować się smakiem karpia po grecku
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Piter.1985 dnia Czw 1:37, 20 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Karolcia ork
Dołączył: 04 Sie 2007
Posty: 1582
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 13:25, 20 Gru 2007 Temat postu: |
 |
|
tak tak tak!!!!! to myslelismy o tym samym! to moje ukochane danie:) !!! mmm pycha <mniam>
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
ian curtis
Zablokowany
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Czw 13:38, 20 Gru 2007 Temat postu: śledzie |
 |
|
Dziś rano w tv w"ryż czy ziemniaki" był przepis na najlepsze pod słońcem śledzie...
śledzie solone kroimy na kawałki w zależności od uznania ,ale takie mniejsze i moczymy lub też nie (jeśli ktoś woli słone) . Potem przygotowujemy cebulkę (kurcze,jak?) no i mieszamy olej z sokiem z cytryną. To wszystko wkładamy do słoika i mieszamy ,tak jak dobry drink,czyli shaker Potem odkladamy do lodówki ,najlepiej na dzień i są gotowe. uwielbiam takie śledzie... Tylko nie doleciało mnie jak te cebulę się robi,może ktoś wie?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Czw 16:11, 20 Gru 2007 Temat postu: |
 |
|
Śledzie z cytryną
śledzie solone
cebula
sok cytrynowy
oliwa
Śledzie wymoczyć przez godzinę. Kroić filety w dzwonka, układać w słoiku przekładając plasterkami cebuli. Zalać oliwą do połowy wysokości śledzi. Dolać drugie tyle soku cytrynowego z butelki. Zakręcić szczelnie pokrywką słoik. I miksować jak barman koktaile aż sok cytrynowy zmiksuje się z oliwą i zmętnieje. Odstawić na dwa dni do lodówki. Zaglądać co kilka godzin i próbować: gdy zbyt kwaśne - dolać oliwy; gdy zbyt mdłe – dodać soku cytrynowego. Podawać z pieczywem lub ziemniakami w mundurkach.
To nie ja wymyśliłam, znalazłam na stronie tego "ryżu z ziemniakami"
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
AniaF
Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Pią 15:08, 21 Gru 2007 Temat postu: |
 |
|
Waga napisał: |
Danusia pisała o sałatce "Czerwone śledzie":
"przepis;
filety śledziowe, papryka świeża, papryka marynowana razem z octem /dla zaostrzenia smaku/ , ogórek kiszony, cebula /sporo/ , natka pietruszki, ostry keczup , koncentrat pomidorowy i mnóstwo ostrych przypraw i odrobina oliwy z oliwek.
Wszystko pokroić drobno /także śledzie/ i dokładnie wymieszać. Powstanie pyszna sałatka"
a mogłabyś Danusiu ten przepis podać dokładniej - chodzi mi o ilości poszczególnych składników  |
Ja proponuję zasadę tzw. "na oko", sama tak wypróbuję. A za śledziki zabieram się jutro! Czy wyjdą? Dam znać!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
danka
Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 1453
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Ostrzeżeń: 2/5
Płeć:
|
Wysłany: Pią 15:51, 21 Gru 2007 Temat postu: |
 |
|
Waga napisał: |
Danusia pisała o sałatce "Czerwone śledzie":
"przepis;
filety śledziowe, papryka świeża, papryka marynowana razem z octem /dla zaostrzenia smaku/ , ogórek kiszony, cebula /sporo/ , natka pietruszki, ostry keczup , koncentrat pomidorowy i mnóstwo ostrych przypraw i odrobina oliwy z oliwek.
Wszystko pokroić drobno /także śledzie/ i dokładnie wymieszać. Powstanie pyszna sałatka"
a mogłabyś Danusiu ten przepis podać dokładniej - chodzi mi o ilości poszczególnych składników  |
Musisz to dostosować sama. Np. 1 papryka, 2 ogórki, 2 duże cebule1/2 pęczka natki na 5 tłuściutkich filetów. Paprykę ze słoika traktuj jak przyprawę i dodawaj aż będzie Tobie odpowiadał KWASEK. Całość świeża smakuje tak sobie , ale na drugi dzień pycha
Czy ktoś dodaje do bigosu mielony jałowiec? WARTO SPRÓBOWAĆ
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez danka dnia Pią 15:52, 21 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Pią 15:57, 21 Gru 2007 Temat postu: |
 |
|
Lubię gotować I raczej nie miałam dotąd problemów ze składnikami róznych dań i lubię różne improwizacje smakowe. Ale tego nie widziałam i nie próbowałam, i przede wszystkim nie chcę sobie zepsuć smaku - bo "wygląda" - sądząc ze składników - całkiem smakowicie - wszystko to co lubię. Dlatego proszę o dokładniejszy przepis.
No tak.... Danusia zdążyła mi odpowiedzieć w trakcie edycji mojego postu. Dzieki Danusiu . Głównie chodziło mi o ilość tych śledzików, na pewno ten przepis wypróbuję!
A jeśli chodzi o jałowiec, to swego czasu jak miałam dostęp do dziczyzny to jałowiec (ale w kulkach) dodawałam do bigosu często, ale to był bigos oparty na dziczyżnie, nie próbowałam z "podwórkowym" mięsem
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Waga dnia Pią 22:16, 21 Gru 2007, w całości zmieniany 5 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
AniaF
Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Pią 15:40, 28 Gru 2007 Temat postu: |
 |
|
Wracając do tematu "czerwonych śledzi" z przepisu Danusi... Zrobiłam, składniki dobrałam "na oko" i wyszło przepyszne! Trochę zmodyfikowałam, bo nie dodałam żadnych ostrych przypraw, a ketchup łagodny, bo po dodaniu papryczki marynowanej było już wystarczająco ostre, jak dla mnie. Ale ogólnie pycha! Polecam!
Dziękuje Danusiu za przepis!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
danka
Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 1453
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Ostrzeżeń: 2/5
Płeć:
|
Wysłany: Pią 18:30, 28 Gru 2007 Temat postu: |
 |
|
Nie ma za co. Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Ela
Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 304
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: Pią 21:31, 28 Gru 2007 Temat postu: |
 |
|
Dla smakoszy śledzi;
śledzika namoczyć w mleku, pokroić w dzwonka, ułożyć na półmisku. Majonez wymieszać z drobno pokrojoną cebulką i niewielką ilością miodu. Sosem polać śledzika. Cud miód....spróbujcie, polecam na sylwestrową noc,
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
wiosna
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 159 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Taka Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Pią 21:42, 28 Gru 2007 Temat postu: |
 |
|
Na sylwestrową noc to może nie za koniecznie, bo to i całować się trzeba i potańczyć, ale na następny dzień? - czemu nie?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |