|
|
Jaka to Melodia? quiz muzyczny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Nie 10:47, 24 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Clintoon napisał: |
A dziś na obiad plendze! Pysznie! |
A jadłeś plendze z cukinii....pycha...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Clintoon
Dołączył: 28 Wrz 2007
Posty: 5366
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 77 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Miasto Poznań Płeć:
|
Wysłany: Nie 10:49, 24 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Waga napisał: |
A jadłeś plendze z cukinii....pycha... |
Nie miałem okazji. Ale cukinia często bywa w naszej kuchni obecna. A najczęściej jak grillujemy
Myślę, że nie skuszę się na plendze z cukinii zbyt prędko.
Uwielbiam te z tartych pyr.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Nie 10:52, 24 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Clintoon napisał: |
Myślę, że nie skuszę się na plendze z cukinii zbyt prędko. Uwielbiam te z tartych pyr. |
Jak to rodowity Pyrlandczyk...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiosna
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 159 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Taka Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Nie 10:56, 24 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Ja chyba dzisiaj sobie zrobię te wasze plendze z pyr tzn. chciałam powiedzieć placki kartoflane. Narobiliście mi smaku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Nie 11:01, 24 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
A ja chyba sobie zrobie te z cukinii, bo akurat mam w lodówce i oszczędzę sobie paluszki, bo cukinie ściera się na dużych oczkach...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Markban
Zablokowany
Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 102 razy Ostrzeżeń: 5/5 Skąd: Świdnik Płeć:
|
Wysłany: Nie 11:16, 24 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Waga napisał: |
Tyle tylko, że tak na moje oko, to są ziemniaki podpieczone, a o takich nie pisałam w przepisie... |
To fakt , na chwilę oglądając Igrzyskowe zmagania , zapomniałem o pyrach i lekko się przypiekły...ale smakowały super ,myślę jednak ,że ze starych ziemniaków to jeszcze lepiej smakuje (ten specyficzny smak ziemniaków w mundurkach gotowanych)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krk07
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 5346
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 25 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: KRAKÓW
|
Wysłany: Nie 12:37, 24 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
A ja sobie zrobiłam kluseczki (świderki) z kiełbaską, czerwoną papryką, smażoną cebulką, a na wierzch pójdzie biały, rozdrobniony serek. PYCHA!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Markban
Zablokowany
Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 102 razy Ostrzeżeń: 5/5 Skąd: Świdnik Płeć:
|
Wysłany: Sob 12:37, 04 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc .Kuchnia stanie się znów miejscem "kultowym".Już właściwie od przyszłego tygodnia każdy z nas zapewne będzie miał większy czy mniejszy udział w przygotowywanych specjałach. Wznawiam temat kulinarny ,może ktoś ma jakieś swoje tajemne przepisy albo sposoby i zechcę się nimi podzielić .Ja proponuję coś pysznego na początek .To babka cytrynowa ,którą robi mój ...wujek .I zawsze jest przebojem na świątecznym stole .
Przepis ,który "sprzedał "mi jest taki.
Produkty potrzebne:
5 jajek, 1 szklanka cukru , kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, , szklanka mąki pszennej ,szklanka mąki ziemniaczanej, , cukier waniliowy, skórka tarta z dwóch cytryn.
I teraz jak to zrobić ?
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz roztopioną margarynę. Wszystko razem zmiksować.
Wylać na obsypaną bułką tartą małą blachę. Piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczoną i ostudzoną babkę polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emku
Królowa
Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 19276
Przeczytał: 3 tematy
Pomógł: 252 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Sob 15:44, 04 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Babka na blasze?
Na baby wielkanocne są specjalne formy (takie babowate).
Radziłabym po 30 minutach sprawdzić patyczkiem, czy baba się upiekła.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Markban
Zablokowany
Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 102 razy Ostrzeżeń: 5/5 Skąd: Świdnik Płeć:
|
Wysłany: Sob 15:57, 04 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Źle się może wyraziłem , chodzi o podłużną blachę ,foremkę..To nie jest babka w kształcie o którym każdy myśli , tylko tak jak np.babka piaskowa ,czy łaciata.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Markban dnia Sob 15:58, 04 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nyszka21
Dołączył: 22 Sty 2009
Posty: 1434
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: Żmigród Płeć:
|
Wysłany: Sob 18:21, 04 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
A tu przepisik który chcieliscie, ''Kopiec..." Muszę dodać, że zrobię ich kilka a nie jeden Nie wiem czy dobrze przeskanowałam
Smacznego życzę Wam i sobie
Marku już Twoją babeczkę sobie druknełam
Tyko zastanawia mnie fakt tak wysokiej temp. jak 200 stopni Babki raczej piecze się na 180
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez nyszka21 dnia Sob 18:38, 04 Kwi 2009, w całości zmieniany 3 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Sob 18:36, 04 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Wygląda smakowicie, tylko, że ja... nie przepadam za francuskim ciastem , ale kto wie, może kiedyś się skuszę...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Markban
Zablokowany
Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 102 razy Ostrzeżeń: 5/5 Skąd: Świdnik Płeć:
|
Wysłany: Sob 19:00, 04 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
No ,no , kopiec wygląda superowo . Trza namówić kogo trzeba i potem zjeść
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasiorek
Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 245
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Strzelce Świdnickie Płeć:
|
Wysłany: Pon 20:20, 18 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Chyba odkurzę trochę ten temacik i na prośbę jednej z naszych KRÓLOWYCH podam przepis na...
Sałatkę makaronową z pieczarkami
- 0.5 kg makaronu (najlepiej pasuje tu makaron ryżowy tzw. Orzo), ale inne tez mogą być,
- 0,5 kg pieczarek,
- 1 średni por,
- puszka kukurydzy,
- 4 jajka,
- 100 g słonecznika,
- majonez wg. uznania (słonecznik jest tłustawy, dlatego za duża ilość majonezu może popsuć smak, ale wszystko zależy od kubków smakowych)
Wszystkie składniki łączymy- nie ma na to określonej kolejności! Makaron musi być oczywiście ugotowany, a słonecznik należy podprażyć, bo to wydobywa jego aromat i zwiększa walory smakowe. Pieczarki należy podsmażyć na małej ilości masła i dodać do pozostałych składników, przy czym nie smażmy ich za długo, bo będą nieapetycznie wyglądać! Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kosteczkę, a por w drobną kostkę lub cieniutkie paski i solimy, aby nabrał miękkości. Dodajemy kukurydzę. Na koniec mieszamy wszystko z majonezem i pieprzem. Nie sypiemy już raczej soli ze względu na por i pieczarki, które należy posolić lekko podczas smażenia
Życzę smacznego!!!
Post został pochwalony 1 raz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
alfa
Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 1189
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Jadowniki Płeć:
|
Wysłany: Pon 11:31, 25 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Fajnie, że podałaś przepis na sałatkę, bo ja właśnie poszukuję jakiś niebanalnych smaków. Dzięki!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
|