|
|
Jaka to Melodia? quiz muzyczny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Markban
Zablokowany
Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 102 razy Ostrzeżeń: 5/5 Skąd: Świdnik Płeć:
|
Wysłany: Pią 18:23, 22 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Waga napisał: |
Pyry z gzikiem
Składniki:
ziemniaki
biały twarożek
kwaśna śmietana
szczypiorek
cebulka
sól, pieprz
Jak przyrządzić:
Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą i ugotować w łupinach - czyli w tzw. mundurkach.
Cebulę obrać z łupinki, drobno pokroić.
Ser biały twarogowy połączyć z kwaśną śmietaną, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.
Dodać cebulkę, szczypiorek, sezonowo także można dodać rzodkiewkę i koperek, dokładnie wymieszać, posolić do smaku.
Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, przekroić na połówki i podawać z przyrządzonym wcześniej gzikiem.
I już "możemy delektować się delikatnym aromatem wykwintnej pyry podkreślonym przez kombinację smaków zawartych w gziku. Jak mawiają w Poznaniu: normalnie szok, tej!"
I co tu może nie smakować ...Pychoooooota....
PS. Przygotowanie gziku to prawdziwy majstersztyk kulinarnej sztuki. O dobry gzik nie jest łatwo. Istnieją różnorakie warianty tej potrawy różniące się dodatkami i sposobem przyprawienia. Tak naprawdę każda poznańska rodzina ma wypracowany przez pokolenia pogląd na to jak powinien prezentować się prawdziwy gzik. Poglądu tego gotowi jesteśmy bronić jak niepodległości i nie oddamy ani guzika od mundurka, a wzorem nam w tym będą dzieci wrześnieńskie... |
Jutro mam zamiar zrobić to sam na obiad!!! Podjąłem się tego zadania , bo przepis wygląda niesamowicie smakowicie (rym specjalny), ale mam pytanie , czy młode ziemniaki sie nadają , bo one jednak nie mają typowych łupin i obawiam się , że to nie samo , co "stare" ziemniaki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Pią 18:52, 22 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Ja już w tym roku gotowałam młode ziemniaki w mundurkach i obierały się po ugotowaniu bez problemu, smak też miały dobry, więc sądzę, że możesz gotować bez problemu...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Markban
Zablokowany
Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 102 razy Ostrzeżeń: 5/5 Skąd: Świdnik Płeć:
|
Wysłany: Pią 19:01, 22 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
I jeszcze kilka szczegółów . Ser - tłusty czy półtłusty (bo i można kupić 0%) , śmietana jaka , 12 czy 18% ? no i sposób przyprawienia , czy to ma być łagodne czy może być ostrzejsze w smaku (papryka ,pieprz ziołowy , bazylia) i czy można dodać od siebie (modyfikacja) np.drobno pokrojoną paprykę czy świeżą bazylię w listkach , i czy można dodać innych przypraw ?
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Markban dnia Pią 19:03, 22 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Pią 19:32, 22 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
ser - półtłusty, a jeszcze lepiej pełnotłusty
śmietana - 12% wystarczy, ale może być i więcej - zależy jaki ser kupisz -jak pełnotłusty, to śmietana może być mniej-procentowa...
Z przypraw - ja z reguły robię tak jak w przepisie, czasem dorzucam pokrojony w drobną kostkę świeży ogórek (niedużo tego ogórka) i lubię też delikatnie przyprawić mieloną ostrą papryką.
A czy ma być w smaku ostre czy łagodne, to już według gustu własnego podniebienia, niemniej zbyt ostre raczej być nie może, bo straci swój właściwy, raczej łagodny smak...
Jest to przepis na gzik, ale jak każdy przepis można spróbować modyfikować wg własnego uznania - tylko wtedy to już chyba nie będzie ...pyrlandzki gzik...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrówka
Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 3415
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 38 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: śląsk Płeć:
|
Wysłany: Sob 18:34, 23 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
PIECZONKI
wg sprawdzonych zagłębiowskich smakoszy
- duży żeliwny garnek z pokrywą ( np. 5-litrowy na dużą grupę smakoszy)
- wyłożyć folią aluminiową
- spód garnka wysmarować tłuszczem ( najlepiej skórą z boczku)
- kłaść warstwami pokrojone w plasterki
ziemniaki, kiełbasę, boczek ( w kostkę krojony jednak) , cebulę, buraki, marchewkę
- dodać przyprawy - m.in firmy Prymat "do ziemniaków", pieprz, sól, czosnek i co kto lubi
- na wierzch położyć kawałek tłuszczu ( smalcu najlepiej)
potrawa powinna się piec na ognisku ok. 45- 60 minut , można przemieszać od czasu do czasu
a tak wygląda na ognisku
smakuje znakomicie , polecam
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez mrówka dnia Wto 9:56, 09 Wrz 2008, w całości zmieniany 3 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Markban
Zablokowany
Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 102 razy Ostrzeżeń: 5/5 Skąd: Świdnik Płeć:
|
Wysłany: Sob 23:44, 23 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Zapomniałem się pochwalić , że słynne wielkopolskie Pyry z gzikiem zrobiłem , smakowały fantastico !!! to jest rewelacja !!!
I jeszcze przepis po lubelsku na tę samą potrawę , trochę z humorem:
Kartofle wyszorować. Ugotować w mundurkach. Cebulę posiekać. Ser rozdrobnić. Dodać śmietanę, cebulę, czosnek, koperek. Dosolić. Gorące kartofle przekroić na pól. Każdą połówkę pyry smarować masłem, potem gzikiem. Wsuwać. Danie proste, skromne, oszczędne i smakowite. Jednak ci Poznaniacy znają się na kuchni!!!! I to jest prawda!!!! Pyszne te gzikowate pyry!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiosna
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 159 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Taka Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Sob 23:51, 23 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
A ten serek to nie za rzadki? Bo tak coś spadowuje z tej pyry?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Clintoon
Dołączył: 28 Wrz 2007
Posty: 5366
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 77 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Miasto Poznań Płeć:
|
Wysłany: Nie 9:48, 24 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
wiosna napisał: |
A ten serek to nie za rzadki? Bo tak coś spadowuje z tej pyry? |
Jak w sam raz!
Ale jak to z gzikem - w każdym domu smakuje i wygląda inaczej.
Wczoraj jadłem obiad (po 23 ) i był to właśnie piękny smakowy gzik! (ciut rzadszy od tej "lubelskiej" odmiany)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiosna
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 159 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Taka Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Nie 10:10, 24 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Tak poznaniacy zachwalacie ten swój frykas, że chyba warto go spróbować. Muszę dokładniej przyjrzeć się przepisowi.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Nie 10:25, 24 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
MARKBAN napisał: |
Zapomniałem się pochwalić , że słynne wielkopolskie Pyry z gzikiem zrobiłem , smakowały fantastico !!! to jest rewelacja !!!
|
Tyle tylko, że tak na moje oko, to są ziemniaki podpieczone, a o takich nie pisałam w przepisie...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiosna
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 159 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Taka Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Nie 10:32, 24 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
A to nie można tak? Miała być dowolność interpretacji. Może Marek woli podpieczone.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Nie 10:36, 24 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Woleć może co tylko zechce, ale to miał być pyrlandzki gzik, a nie "wariacje na temat gziku"... nie wiem, czy to jeszcze poznańskie "pyry z gzikiem", czy już inne, podobne danie ...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiosna
Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 159 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Taka Warszawa Płeć:
|
Wysłany: Nie 10:40, 24 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Oj, Sonia, najważniejsze, że mu smakowało. Nie ma wyjścia tylko jak Marek będzie kiedyś w pobliżu Poznania, to przed wyjazdem umówi się z Tobą i go "podejmiesz"po pyrlandzku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Nie 10:43, 24 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
wiosna napisał: |
Oj, Sonia, najważniejsze, że mu smakowało |
Taaak, najważniejsze, że Mu smakowało...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Clintoon
Dołączył: 28 Wrz 2007
Posty: 5366
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 77 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Miasto Poznań Płeć:
|
Wysłany: Nie 10:45, 24 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
A dziś na obiad plendze! Pysznie!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
|