 |
 |
Jaka to Melodia? quiz muzyczny
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Aneczka
Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 535
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 12:25, 22 Lip 2008 Temat postu: |
 |
|
MARKBAN napisał: |
Aneczko , a co Powiesz o faszerowanych kalarepkach , czy też faszerowanej papryce !!! Palce lizać!!!! Lato to fajna pora roku z punktu widzenia kulinarnego!!!  |
Pewnie, że palce lizać,czekam tylko aż papryka będzie tańsza i zaraz będę robić faszerowane, leczo do słoików , marynowaną i jeszcze na milion innych sposobów.
Takiej mi ochoty narobiliście na cukinię, że postanowiłam wypróbować przepisik na dżemik cukiniowy podany przez Sonię. Jak tylko uda mi się położyć spać mojego małego szkraba to zaraz się zabieram za robotę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Wto 12:47, 22 Lip 2008 Temat postu: |
 |
|
To rób Aniu, i powiedz, jak wyszło, ja bedę robic dopiero za kiiiiiillllkaaaa dni, może bedziesz miała jakieś uwagi, z którymi się podzielisz...
PS. Przepis nie jest mój, tylko podany z Wielkiego Żarcia i sama go jeszcze nie próbowałam...., ale na pewno spróbuję...
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Waga dnia Wto 12:52, 22 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Aneczka
Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 535
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 13:15, 22 Lip 2008 Temat postu: |
 |
|
Swoimi uwagami na temat tego przysmaku na pewno się podzielę. W wielkim żarciu nieraz naprawdę można znaleść niezłe przepisy i dość częśto z niego korzystam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Wto 14:00, 22 Lip 2008 Temat postu: |
 |
|
Ja, dla odmiany, rzadziej zaglądam do Wielkiego Żarcia, częściej do Czarnej Oliwki...
Tam też czasem coś ciekawego można "wyhaczyć"...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Aneczka
Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 535
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 19:22, 22 Lip 2008 Temat postu: |
 |
|
Właśnie skończyłam walkę cukiniową. Zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi pięć słoiczków. Cukru dałam tylko trzy łyżki bo reszta słodkiego doszła z galaretek. Według mnie ta ilość cukru wystarczy ale jeśli ktoś lubi tak ulep to może dać cukru tyle ile zalecjają w przepisie.
Robert polecał z galaretką pomarańczową i tak też zrobiłam. Wyszło rewelacyjne
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Aneczka dnia Wto 19:23, 22 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
robert
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 1508
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pabianice Płeć:
|
Wysłany: Wto 19:28, 22 Lip 2008 Temat postu: |
 |
|
Wybór smaków galaretek jest teraz na tyle ogromny...że można mieć praktycznie każdy smak ...Ale pomarańczowy należy do tych które wychodzą najlepiej
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez robert dnia Wto 19:28, 22 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Wto 19:34, 22 Lip 2008 Temat postu: |
 |
|
Aneczka napisał: |
Właśnie skończyłam walkę cukiniową. Zrobiłam z połowy porcji i wyszło mi pięć słoiczków. Cukru dałam tylko trzy łyżki bo reszta słodkiego doszła z galaretek. Według mnie ta ilość cukru wystarczy ale jeśli ktoś lubi tak ulep to może dać cukru tyle ile zalecjają w przepisie.
Robert polecał z galaretką pomarańczową i tak też zrobiłam. Wyszło rewelacyjne |
No proszę,, poszłaś jak burza...
Jednym słowem przepis "sprawdzony" i można robić dżemy....
Ja za cukinię "zabiorę się" z początkiem sierpnia (muszę poczekać aż mi podrosną)... i na pewno ten dżem spróbuje zrobić...mam nadzieję, że też wyjdzie mi rewelacyjny...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Aneczka
Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 535
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 19:41, 22 Lip 2008 Temat postu: |
 |
|
Waga napisał: |
No proszę,, poszłaś jak burza...
Jednym słowem przepis "sprawdzony" i można robić dżemy....  |
Udało mi się wszystko w miarę sprawnie zrobić bo mąż zajął się synkiem. Córka zajęła się sama sobą i wybyła do koleżanki a ja mogłam zaszaleć w kuchni. Jestem ewna, że Tobie też wyjdzie superri będziesz się zajadała pysznym dżemikiem.
Właśnie przypomniało mi się, że nie dałam olejku pomarańczowego ale o tam bez niego też jest ok.
robert napisał: |
Wybór smaków galaretek jest teraz na tyle ogromny...że można mieć praktycznie każdy smak ...Ale pomarańczowy należy do tych które wychodzą najlepiej  |
Oczywiście, że jest ogromny wybów galaretek ale też wydaje mi się, że z pomarańczową jest najlepszy.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Wto 19:45, 22 Lip 2008 Temat postu: |
 |
|
No tak, teraz nie będę mogła doczekać się, kiedy mi moje cukinie dorosną do "obróbki"..., bo przecież nie polecę specjalnie kupować...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Aneczka
Dołączył: 03 Gru 2006
Posty: 535
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto 19:49, 22 Lip 2008 Temat postu: |
 |
|
Jak masz swoje to pewnie, że warto poczekać. Przynajmniej wiesz że są bez nawozu i tych innych wszystkich paskudnych rzeczy. Niestety ja jestem skazana na kupną cukinię bo w moim ogródeczku jej nie mam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Wto 19:53, 22 Lip 2008 Temat postu: |
 |
|
Toteż dlatego wolę poczekać...
Jedna na placuszki już prawie "gotowa" - te placuszki i a'la pizza i tak zrobie najpierw, ale te na dżem muszą dorosnąć ...
Za dwa dni ma się u nas ocieplić, to podrosną raz-dwa...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
robert
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 1508
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Pabianice Płeć:
|
Wysłany: Wto 21:22, 22 Lip 2008 Temat postu: |
 |
|
Aneczka napisał: |
Właśnie przypomniało mi się, że nie dałam olejku pomarańczowego ale o tam bez niego też jest ok. |
Moja mama też nie dodaje ...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Markban
Zablokowany
Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 102 razy Ostrzeżeń: 5/5 Skąd: Świdnik Płeć:
|
Wysłany: Czw 20:18, 24 Lip 2008 Temat postu: |
 |
|
Forszmak!!!!!
W garnku rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, dodać 2 drobniutko posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać mąkę( w zależności od ilości, którą chcemy przygotować), całość dokładnie mieszając zagotować. Nie przysmażać. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wszystko to należy robić na małym ogniu i szybko, aby nie przywarło. Dolać wody ,sos zagotować. Sos powinien być raczej rzadki, bo jeszcze sporo go wyparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, cukrem, wrzucić listek laurowy. Kolejnym składnikiem są ogórki kiszone. Do tak przygotowanego sosu wrzucam pokrojone w drobną kostkę: 2 duże ugotowane wcześniej w łupinach ziemniaki, bardzo różną wędlinę bądź mięso , 2 ogórki kiszone (do smaku). Całość pitrasić około 30 minut często mieszając. Na koniec dodać śmietanę.Potrawa przekazywana jest z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie i właśnie nazywa sie forszmak.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Markban dnia Czw 20:24, 24 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Waga
Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: pow.Poznań
|
Wysłany: Czw 21:01, 24 Lip 2008 Temat postu: |
 |
|
MARKBAN napisał: |
Forszmak!!!!!
W garnku rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, dodać 2 drobniutko posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać mąkę( w zależności od ilości, którą chcemy przygotować), całość dokładnie mieszając zagotować. Nie przysmażać. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wszystko to należy robić na małym ogniu i szybko, aby nie przywarło. Dolać wody ,sos zagotować. Sos powinien być raczej rzadki, bo jeszcze sporo go wyparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, cukrem, wrzucić listek laurowy. Kolejnym składnikiem są ogórki kiszone. Do tak przygotowanego sosu wrzucam pokrojone w drobną kostkę: 2 duże ugotowane wcześniej w łupinach ziemniaki, bardzo różną wędlinę bądź mięso , 2 ogórki kiszone (do smaku). Całość pitrasić około 30 minut często mieszając. Na koniec dodać śmietanę.Potrawa przekazywana jest z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie i właśnie nazywa sie forszmak. |
Hmmm, to może być jakaś "nowa ciekawostka" dla mnie...muszę się nad tym zastanowić, bo już same składniki mi odpwiadają...
A czy to nie ma jakichś innych nazw w innych regionach Polski, nie orientujesz się Marku
PS. Rozumiem, że jest to dość urozmaicony sos od razu z ziemniakami
Czy jeszcze coś to tego podajecie, czy stanowi to np. głowne danie...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Markban
Zablokowany
Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 102 razy Ostrzeżeń: 5/5 Skąd: Świdnik Płeć:
|
Wysłany: Pią 6:31, 25 Lip 2008 Temat postu: |
 |
|
Zapomniałem dodać ,że wszystkie produkty kroimy w paski. Zupa ma mieć gęstą konsystencję. I jemy to jako zupę i jako danie główne .Są jeszcze inne "szkoły" gotowania forszmaku,dla przykładu ,ważna jest dla innych kolejność wkrajania -należy zachować kolejność schab, boczek, kiełbasa, ogórek.,ale to już są tylko impresje na temat. Kiedyś ,w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą podano mi forszmak w miseczkach z ciasta ,przypominającego ciasto naleśnikowe,czyli talerz na koniec też się zjadało!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |