Forum Jaka to Melodia? Strona Główna Jaka to Melodia?
quiz muzyczny


dzień dobry
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 46, 47, 48 ... 125, 126, 127  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Przedstaw się, przywitaj
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 21:41, 22 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Zasmażka musi być obowiązkowo!!!!! Bez niej ani rusz.
A może w kąciku kulinarnym ci z nas, którzy znają regionalne potrawy ze swoich rodzinnych stron, podadzą nam przepisy. Monisia a u Was jakieś swoje regionalne gziki macie?


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
mrówka



Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 3415
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 38 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: śląsk
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 21:52, 22 Sie 2008    Temat postu: Back to top

tutejszy regionalizm kulinarny to tzw. pieczonki Wink

to super potrawa na imprezke plenerową -)))
przepis zapodam w kulinariach , ok ?


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 21:55, 22 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Oj, jestem jak najbardziej ZA. Tylko ja zapomniałam, że Ty możesz sobie zaśpiewać "Jestem sobie warszawianka". A Śląsk to Ci po prostu tylko przypadł w udziale Laughing

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Markban
Zablokowany


Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 10713
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Świdnik
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Pią 22:14, 22 Sie 2008    Temat postu: Back to top

mrówka napisał:
tutejszy regionalizm kulinarny to tzw. pieczonki Wink

to super potrawa na imprezkę plenerową -)))
przepis zapodam w kulinariach , ok ?


Pieczonki są potrawą ogólnopolską!!! Potrzebny garnek z grubym dnem. W zależności od tego gdzie będą pieczone ...Najlepiej na ognisku!!!
Przygotować należałoby , ziemniaki obrane i okrojone w podłużne cząstki ,
kiełbasę pokrojoną w półplasterki, boczek wędzony pokrojony w słupki,
cebulę pokrojoną w piórka, marchewkę pokrojoną w plasterki, pokrojoną zieloną pietruszkę, sól, pieprz czarny, ziołowy, vegeta,trochę oleju, margaryny i smalcu. A do spożywania , zmrożona wódeczka !!! Wink


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Pią 22:19, 22 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Ja nie znałam nazwy PIECZONKA. Ale niedługo będzie okazja aby rozpalić ognisko i wtedy można pod taką potrawę się napić. A i owszem, czemu nie.

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Sob 6:48, 23 Sie 2008    Temat postu: Back to top

wiosna napisał:
Nie pozostaje mi nic innego, tylko udać się na Małopolskę czy do Małopolski, spróbować regionalnej kuchni i ocenić.


No nie wiem,... Rolling Eyes ale jeśli chcesz spróbować gziku, to nie do Mało...ale raczej do Wielkopolski musisz się udać... Rolling Eyes Wink Razz Razz


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Sob 16:13, 23 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed W podstawówce geografia była zawsze moją mocną stroną Wink To widać, słychać i czuć.

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Waga



Dołączył: 17 Gru 2007
Posty: 2409
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 23 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: pow.Poznań

 PostWysłany: Sob 16:26, 23 Sie 2008    Temat postu: Back to top

wiosna napisał:
Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed W podstawówce geografia była zawsze moją mocną stroną Wink To widać, słychać i czuć.


Nic to, czy Mało...czy Wielko...aleć zawsze Polska... Razz Razz


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Sob 16:33, 23 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Całe szczęście, że chociaż wiem, że ja mieszkam na Mazowszu.

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
mrówka



Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 3415
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 38 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: śląsk
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Sob 18:15, 23 Sie 2008    Temat postu: Back to top

wiosna napisał:
Oj, jestem jak najbardziej ZA. Tylko ja zapomniałam, że Ty możesz sobie zaśpiewać "Jestem sobie warszawianka". A Śląsk to Ci po prostu tylko przypadł w udziale Laughing



tak kochana -)
i jako ta właśnie warszawianka na wydziałowej imprezie z pieczonkami stawiłam się .....w białej bluzce i koralach , że o butach na wysokim obcasie nie wspomnę Laughing
nic nie pomogło tłumaczenie, że jechałam prosto z innej uroczystości, na ktorej wypadało wygladać elegancko .. ..do dzis jest to temat żartów moich kolegów z pracy Wink
żeby nie wypaśc z roli - na każde kolejne pieczonki zabieram tradycyjnie korale -)))))

a każdym razie - do przepisu, który zapodał Marek - w Zagłębiu ( jak regionalizmy to regionalizmy) dodajemy buraki pokrojone w cienkie plasterki - cudo wychodzi !
tutaj na pieczonki kupuje się specjalne żeliwne garnki na trójnogu ( z gruba pokrywką) i całą potrawę szykuje się/piecze się na ognisku ( stąd nazwa )


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mrówka dnia Sob 18:17, 23 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Sob 21:39, 23 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Za dwa tygodnie szalona '18-tka", może wymyślę zamiast pieczonki jakąś popówkę, bo na przeszkodzie stoi brak żeliwnego garnka. Ale myślę, że jakieś jubileuszowe korale też mogę przyodziać, na przykład czerwone.


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
mrówka



Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 3415
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 38 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: śląsk
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Sob 21:47, 23 Sie 2008    Temat postu: Back to top

wiosna napisał:
Za dwa tygodnie szalona '18-tka", może wymyślę zamiast pieczonki jakąś popówkę, bo na przeszkodzie stoi brak żeliwnego garnka. Ale myślę, że jakieś jubileuszowe korale też mogę przyodziać, na przykład czerwone.



korale ważna rzecz smile


ps.
"pieczonki" występują w liczbie mnogiej - u nas przynajmniej Wink


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
wiosna



Dołączył: 08 Paź 2007
Posty: 7420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 159 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Taka Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Sob 21:54, 23 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Dobra, niech Ci będzie. Liczba mnoga zawsze jakoś mi się lepiej kojarzy niż pojedyncza.
Wskoczę do Kącika kulinarnego, może tam coś wypatrzę.


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Pawlik



Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nowogard\Osowo
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Sob 23:30, 23 Sie 2008    Temat postu: Back to top

Pieczonka[Jadwiga]-to główna księgowa firmy w której pracuję.Ha,Ha,Ha.Pomimo wieku-smakowita!!!

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
emku
Królowa


Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 19276
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 252 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

 PostWysłany: Sob 23:44, 23 Sie 2008    Temat postu: Back to top

PAWLIK napisał:
Pieczonka[Jadwiga]-to główna księgowa firmy w której pracuję.Ha,Ha,Ha.Pomimo wieku-smakowita!!!
Pawełku, foty, dawaj foty!

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Jaka to Melodia? Strona Główna -> Przedstaw się, przywitaj Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 46, 47, 48 ... 125, 126, 127  Następny
Strona 47 z 127

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach